6 effectieve tips voor het stimuleren van leden om op tijd hun contributie te betalen

Het is een veelvoorkomende uitdaging voor verenigingen en clubs: leden die hun contributie te laat of zelfs helemaal niet betalen. Dit kan leiden tot financiële problemen en onnodige administratieve rompslomp. Gelukkig zijn er verschillende manieren die verenigingen kunnen toepassen om hun leden te stimuleren om op tijd te betalen. In dit blog delen we zes waardevolle tips om dit probleem aan te pakken

1. Duidelijke communicatie:
Zorg ervoor dat je leden op de hoogte zijn van de betalingsvoorwaarden en -deadlines. Communiceer dit regelmatig via verschillende kanalen, zoals e-mails, nieuwsbrieven, statuten en social media. Vermeld hierbij de voordelen van het lidmaatschap, bijvoorbeeld het ontvangen van het clubmagazine.

2. Betalingsherinneringen:
Stuur herinneringen naar leden die hun contributie nog niet hebben betaald. Begin met vriendelijke herinneringen en verhoog de urgentie naarmate de betaling langer uitblijft. Geef duidelijk aan welke actie er van de leden wordt verwacht, hoe ze kunnen betalen en wat de gevolgen zijn van het uitblijven van de betaling. Je kunt deze herinneringen handmatig sturen, maar je kunt ook gebruikmaken van een systeem als ClubCollect. De uitgebleven betalingen worden dan vervolgens automatisch opgevolgd, zodat jij er minder tijd aan kwijt bent.

3. Verschillende betalingsopties:
Biedt diverse betalingsopties aan, zoals online betalingen via creditcard, iDEAL of PayPal, maar ook traditionele methoden zoals automatische incasso en bankoverschrijvingen. Door verschillende mogelijkheden te bieden, vergroot je de kans dat leden een betalingsmethode vinden die hen het beste past. Bij ClubCollect kan je dit naar wensen instellen. Je kunt bijvoorbeeld automatische incasso’s aanbieden of leden zelf laten betalen via een online betaalmogelijkheid. Het is ook mogelijk om een combinatie van deze mogelijkheden aan te bieden.

4. Beloningen/kortingen:
Stimuleer leden om op tijd te betalen door beloningen/kortingen aan te bieden. Dit kunnen bijvoorbeeld kortingen zijn op hun contributie of de aankoop van producten. Zorg ervoor dat de waarde van de beloning in verhouding staat tot de contributie, om leden te motiveren om hun betalingen tijdig te voldoen.

5. Persoonlijk contact:
Als leden achterlopen met hun betalingen, kan je persoonlijk contact opnemen om de redenen hiervan te bespreken. Je kunt dan samen naar een goede oplossing zoeken. Een persoonlijke benadering kan begrip en betrokkenheid creëren en leden aanmoedigen om hun betalingen in orde te maken. Dit wordt vaak gedaan via een betalingsregeling, waarin het lid de betaling in verschillende delen voldoet. Via ClubCollect kun je dit eenvoudig aanbieden.

6. Automatisering met ClubCollect:
Maak gebruik van een betalingsplatform zoals ClubCollect om het betalingsproces te automatiseren. Dit platform biedt functies zoals geautomatiseerde facturering, herinneringen en online betalingsopties. Het bespaart tijd en vermindert administratieve lasten, terwijl het leden in staat stelt om eenvoudig en snel hun contributie te betalen.

Door de bovenstaande tips toe te passen, kan je leden stimuleren om op tijd hun contributie te betalen. Duidelijke communicatie, betalingsherinneringen, diverse betalingsopties, beloningen/kortingen, persoonlijk contact en automatisering met ClubCollect zijn stuk voor stuk effectieve manieren om dit doel te bereiken.

Een extra tip: Blijf continu evalueren! Maak een duidelijk overzicht van de resultaten en kijk naar de huidige status. Vervolgens pas je een of meerdere tips toe en kijk je naar de status op dat moment. Op die manier kan je constant dingen aanpassen tot het moment dat je de meest effectieve manier voor jouw vereniging hebt gevonden.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse