Belangrijke elementen voor ledenbehoud binnen verenigingen

Bij een groot aantal verenigingen staat het ledenaantal onder druk. Dan kun je denken aan ledenwerving als oplossing, maar het bestaansrecht van de vereniging is ook sterk afhankelijk van de inspanningen om leden te behouden. Verenigingen die niet in staat zijn leden te behouden, zien het positieve resultaat van ledenwerving immers snel in rook op gaan. Gelukkig kan er veel gedaan worden om leden te behouden!

Geef het lid een stem

Ga in dialoog met leden, kom erachter wat er leeft, geef de ruimte om meningen te geven over bepaalde vraagstukken en bij het nemen van bepaalde besluiten, en vraag naar hun ideeën en wensen. Het is van groot belang om leden te betrekken bij de vereniging, niet op basis van wat de vereniging nodig heeft, maar wat het lid zelf zou willen doen. Creëer bijvoorbeeld ook draagvlak voordat beslissingen definitief genomen worden. Het is de kunst om bottom-up i.p.v. top-down te werken, zo laat je de leden merken dat ze serieus genomen worden.

Een goede interne organisatie

Sta als bestuur op de voorgrond. Als dingen goed geregeld zijn binnen de vereniging en leden weten bij wie ze aan kunnen kloppen voor bepaalde zaken, dan draagt dit bij aan de tevredenheid van leden. Tevredenheid is eigenlijk het sleutelwoord als je het hebt over ledenbehoud.

Duidelijke communicatie/informatie

Door op tijd te communiceren en leden te informeren, voelen leden zich betrokken/serieus genomen.Tijdige communicatie en informatieverstrekking is de belangrijkste voorwaarde om draagvlak te creëren voor een bepaalde te nemen beslissing/verandering/vernieuwing.

Automatiseren

Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan. Hierin zijn bepaalde vormen van communicatie via kanalen als WhatsApp, e-mail of SMS cruciaal. Laat leden zelf bepalen op wat voor manier ze contributie betalen, hiermee bedien je ieders behoefte. ClubCollect kan hierin volledig voorzienend zijn en werk uit handen nemen. Automatisering zorgt voor transparantie en overzicht voor het gehele bestuur en zo kunnen taken waar nodig makkelijker worden overgedragen aan opvolgers. 

Informatievoorzieningen (dat wat leden en/of ouders zien)

 • Zorg voor goede informatievoorziening door middel van: website, clubblad, affiches, prijslijst, reglementen, beleidsplan, kantinevoorschriften, etc.
 • Goede relatie met de pers, met name plaatselijke krantjes en wijkblaadjes. Je kunt activiteiten en resultaten melden en er zo voor zorgen dat het in de krant komt
 • Zorg voor schone en goede kleedkamers, materialen, kleding, etc
 • Zorg dat de omgeving van de club veilig is voor kinderen
 • Zorg als bestuur dat ideeën die worden aangegeven ook werkelijkheid worden
 • Goede ledenadministratie: Bijhouden aanmeldings- en afmeldingsredenen
 • Een bijgewerkte administratie van de penningmeester
Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

 • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
 • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
 • Alles in één overzichtelijk systeem
 • Meer gemak én service voor de leden
 • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse