Kees van Wonderen, hoofdtrainer Go Ahead Eagles: ‘Zonder vrijwilligers zijn sportevenementen en activiteiten ondenkbaar’

In gesprek met oud international van het Nederlands voetbalelftal en UEFA cup winnaar; Kees van Wonderen. We spraken met Kees over vrijwilligersbeleid, amateurverenigingen en de supportersvereniging van Go Ahead Eagles.

Taken en werkzaamheden

Voor de mensen die Kees nog niet of niet goed kennen, Kees is momenteel de hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, uitkomend in de eerste divisie van het Nederlands voetbal. Kees is 51 jaar, gelukkig getrouwd met zijn vrouw Margriet waar hij samen drie dochters mee heeft mogen krijgen.

Kees werd geboren in Bergen, Noord-Holland en speelde betaald voetbal voor NEC Nijmegen, NAC Breda en Feyenoord Rotterdam. In zijn tijd bij Feyenoord won hij de Eredivisie in 1999 en de UEFA Cup in seizoen 2001-2002, toen zij Borussia Dortmund met 3-2 versloegen in de finale in de Kuip.

Op dit moment is Kees hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, maar hier heeft hij lang op moeten wachten. ‘’Ik ben vrij lang assistent-trainer geweest, maar toen ik in 2015 de kans kreeg om zelfstandig hoofdcoach te worden van het Nederlands elftal voor spelers onder de 17 jaar, heb ik mogen ervaren dat je veel meer en directer invloed hebt op het proces van het ontwikkelen van een team en dat geeft meer energie dan in een assistent-trainer rol’’.

Bij Go Ahead Eagles ben je verantwoordelijk voor de prestaties van het A-team, de ontwikkeling van spelers en moet je altijd rekening houden met in en uitgaande transfers. Waar Kees snel achter is gekomen is dat er veel mensen betrokken zijn, waardoor je acties als hoofdtrainer op allerlei mensen effect hebben. Zo hoor je vanuit allerlei hoeken of mensen positief of negatief gestemd zijn over je besluiten en acties. Als hoofdtrainer is het voor Kees belangrijk om deze interne belangen goed te managen.

Alle kinderen moeten kunnen sporten

Vele kinderen dromen van een voetbalcarrière zoals Kees het heeft mogen ervaren, maar er zijn ook veel families en kinderen die geen sport kunnen uitoefenen vanwege financiële problemen thuis. Jeugdsportfonds en andere potjes lopen via de gemeente, waardoor amateurverenigingen ook zelf in actie moeten komen. Het zou goed zijn als amateurverenigingen nadenken hoe ze kinderen hierbij kunnen helpen.  Een voorbeeld hiervan is de actie van Be Quick 1887, zij vroegen hun leden om een vrijwillige bijdrage voor de jeugdfonds. Klik hier om het voorbeeld van Be Quick 1887 te bekijken

Ouders of verzorgers van deze kinderen spelen een bijzonder grote rol, het is belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden om een sport uit te oefenen en dat ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Kees begrijpt ook dat je als ouder niet altijd alle eindjes aan elkaar kunt knopen waardoor je minder bezig bent met het sporten van je kind, daarom is de rol van de vereniging en de gemeente hierin belangrijk.

‘’Zonder vrijwilligers zijn sportevenementen en activiteiten ondenkbaar.’’

Vrijwilligersbeleid en tekorten

Steeds meer verenigingen kampen met een vrijwilligerstekort, dat vele jonge leden geen echte relatie met de vereniging hebben en hierdoor geen vrijwilligerswerk willen doen is een groot probleem. Een vereniging wordt voornamelijk bestuurd door vrijwilligers, door de tekorten is de toekomst van de vereniging in gevaar.  Kees vindt dat verenigingen hun leden nauwer kunnen betrekken bij een rol in de vereniging naast sporter te zijn in een team, zo zijn er voorbeelden waarbij je verplicht bardienst hebt en of een wedstrijd begeleidt van andere teams als scheidsrechter of teamleider. Naast dat de taken worden uitgevoerd, bouw je ook saamhorigheid op.

Toen Kees vroeger lid was van een amateurvereniging heeft hij zich ook ingezet als begeleider van een jeugdkamp en floot of stond hij met een vlag in zijn hand regelmatig op het veld bij de wedstrijden van zijn dochter. Kees voegt hieraan toe, ‘’zonder vrijwilligers zijn sportevenementen en activiteiten tegenwoordig ondenkbaar, vrijwilligers zijn onmisbaar en van grote waarde’’.  Belangrijk om elkaar hierin te helpen en ondersteunen.

In februari 2020 tekende Kees een contract voor twee jaar in de Adelaarshorst, waar hij Jack de Gier opvolgt. In deze korte periode beseft Kees zich dat Go Ahead Eagles niet bestaat zonder vrijwilligers, er zijn bij een voetbalwedstrijd zoveel bijkomende taken, dat vrijwilligers onmisbaar zijn. We hebben ze echt nodig!

Supporter zijn

Naast de vrijwilligers die actief zijn voor de betaald voetbal organisatie, heeft bijna elke voetbalclub in Nederland een eigen supportersvereniging. De supporters maken de club, zij zijn het hart en ziel van de club. ‘’Ik vraag me echt wel eens af hoe Go Ahead Eagles zou zijn zonder supporters, gelukkig hebben wij hier een grote achterban. Dit maakt de club des te krachtiger en mooier’’.

De supportersvereniging van Go Ahead Eagles is sinds 2019 klant van ClubCollect, zij maken gebruik van de facturatie en ledenadministratie module. In gesprek met de dames uit het bestuur van de supportersvereniging, vernamen wij dat supporters en vrijwilligers het liefst elke dag rondom het supportershome of de Adelaarshorst aanwezig zijn. Wij vroegen Kees of vrijwilligers voldoende aandacht of waardering krijgen in de taken die ze uitvoeren voor hun passie en liefde. Kees denkt dat vrijwilligers waardering krijgen voor hun inzet. Of dit ook altijd voldoende is of op de juiste waarde wordt geschat verschilt per club en organisatie. Kees denkt dat de club de vrijwilligers ook altijd wat terug geeft: gezamenlijke binding.

Go Ahead Eagles en de supportersvereniging hebben een nauwe band, er is goed contact met name door de actieve rol van Algemeen Directeur Jan Willem van Dop. Hij onderkent in Kees zijn ogen de waarde en het belang van de supportersvereniging en de supporters in het algemeen. Niet alleen bij Go Ahead Eagles, maar hij heeft deze rol ook in het verleden bij FC Utrecht en Feyenoord goed ingevuld. Waar hij supporters betrekt bij de processen van de club, om samen stappen vooruit te zetten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom ClubCollect en/of het bijhouden van je leden in ClubBase. Neem dan contact met ons op via hello@clubcollect.comShare:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse