De mogelijke valkuilen bij het werken met een online ledenadministratiesysteem en hoe je deze kunt vermijden

In het digitale tijdperk waarin we leven, gaan steeds meer verenigingen over naar een online ledenadministratiesysteem. Deze systemen bieden vele voordelen, zoals efficiëntere communicatie met de leden, vereenvoudiging van de contributie-inning en een beter overzicht van de ledeninformatie. Echter brengt de overstap naar een ledenadministratiesysteem ook uitdagingen met zich mee. In deze blog bespreken we de mogelijke valkuilen met het werken met een digitaal ledenadministratiesysteem en tips om dit te vermijden. Zo zorg je dat jouw vereniging optimaal profiteert van de digitale transformatie.

De valkuilen en hoe je deze kunt vermijden:

1. Gebrek aan kennis en training

Probleem: Een veel voorkomende valkuil is het gebrek aan kennis en training bij het gebruik van een nieuw systeem. Met onvoldoende training kunnen bestuurders, penningmeesters en/of leden, moeite hebben met het effectief benutten van de functionaliteiten, zoals het aanmaken van een batch of de communicatie opties. Dit kan leiden tot frustratie en inefficiëntie.

Oplossing: Zorg voor een uitgebreide training voor alle gebruikers van het systeem. Dit kan gedaan worden door middel van tutorials, workshops of een persoonlijke begeleiding via support. Daarnaast kan een FAQ-sectie op de website ook veel voorkomende vragen beantwoorden en problemen oplossen. Bij ClubCollect bieden we uitgebreide mogelijkheden aan. Zo zijn er meerdere webinars terug te kijken, persoonlijke meetings met support en onbeperkt telefonisch contact met support.

2. Privacy en veiligheid van gegevens

Probleem: Het beheren van ledeninformatie via een online systeem kan risico’s met zich meebrengen, op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Een datalek kan ernstige gevolgen hebben voor de leden en de naam van de vereniging.

Oplossing:Kies voor een ledenadministratiesysteem die voldoet aan de AVG (Algemene Vordering Gegevensbescherming). Zo biedt ClubCollect een ledenadministratiesysteem aan die hieraan voldoet. Daarnaast kun je controleren of het systeem regelmatig wordt bijgewerkt en beveiligd. Ten slotte kan het regelmatig wijzigen van wachtwoorden helpen om de veiligheid van de gegevens te waarborgen.

3. Integratie met bestaande systemen

Probleem: Soms kan een nieuw ledenadministratiesysteem slecht te integreren zijn met bestaande systemen en processen binnen de vereniging. Dit kan extra en onnodig werk kosten en vergroot de kans op fouten.

Oplossing: Voordat je een nieuw systeem implementeert, is het belangrijk om te kijken of het makkelijk overgezet kan worden met het bestaande systeem. Zo kan je met het systeem van ClubCollect eenvoudig data importeren vanuit bijvoorbeeld Excel of eigen administratie. Het is daarnaast handig om voor volledig gebruik het systeem te testen om eventuele problemen op tijd te analyseren en op te lossen.

4. Weerstand tegen verandering

Probleem: Het introduceren van een nieuw systeem kan leiden tot weerstand onder de leden en bestuur. Mensen houden vaak vast aan een bekend en vertrouwd proces en zijn terughoudend om nieuwe technologieën te omarmen.

Oplossing: Communiceer duidelijk over de voordelen van het nieuwe systeem en betrek ook alle belanghebbende binnen dit proces. Door demonstraties aan te bieden en het benadrukken van de verbeterde efficiëntie en gemak kan helpen om de weerstand te verminderen. Daarnaast is het handig om een aanspreekpunt aan te wijzen voor vragen en ondersteuning bij de overgangsperiode.

5. Onvoldoende ondersteuning van de leverancier

Probleem: Een slechte ondersteuning vanuit de aanbieder kan leiden tot langdurige problemen en frustraties bij het gebruik van het systeem.

Oplossing: Kies voor een aanbieder die een goede support biedt, die bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar is en snel kan reageren op vragen en problemen. Kijk hierbij naar de ervaringen van andere gebruikers om zo een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de ondersteuning. Een goede aanbieder biedt naast technische ondersteuning vaak ook advies om het systeem optimaal te kunnen gebruiken.

Conclusie
De overstap naar een online ledenadministratiesysteem kan voor verenigingen een grote stap zijn, maar de voordelen zijn wel de moeite waard. Door aandacht te besteden aan training, privacy, ondersteuning en integratie kunnen de valkuilen vermeden worden. Zo zorg je ervoor dat jouw vereniging efficiënter kan werken en klaar is voor de toekomst.


Benieuwd hoe je deze overstap het beste kan aanpakken? Klik dan hier voor meer informatie.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse