Hoe moet je een automatische incasso terugboeken?

Automatische incasso's zijn een handige manier voor verenigingen om contributies en andere betalingen te innen. Het bespaart tijd en moeite, zowel voor de vereniging als voor de leden. Maar soms kunnen er situaties ontstaan waarin je een automatische incasso wilt terugboeken. Misschien is er een fout gemaakt in de afschrijving, of misschien wil je gewoon meer controle over je financiën. In dit blog zullen we je uitleggen hoe je een automatische incasso kunt terugboeken, wat de regels en richtlijnen zijn, en wat je moet weten als vereniging of als lid.

Wat is een automatische incasso?
Een automatische incasso is een betalingsmethode waarbij een persoon of organisatie toestemming geeft aan een andere partij (bijvoorbeeld een vereniging) om regelmatig geld van hun bankrekening af te schrijven. Dit wordt meestal gebruikt voor terugkerende betalingen, zoals abonnementen, lidmaatschappen of rekeningen. Met automatische incasso's worden bedragen automatisch overgeboekt op de afgesproken datum, waardoor het betalen van rekeningen en contributies gemakkelijker en efficiënter wordt.

Hoe kan ik een automatische incasso terugboeken?
Het kan zijn dat er een specifieke reden is voor een terugboeking van een automatische incasso, zoals een dubbele afschrijving of een onterechte incasso. In zo’n situatie kun je geld terugboeken. Wat doe je in zo’n geval? Volg onderstaande stappen voor een juiste terugboeking.

Stap 1: Neem contact op met je bank
Bij het terugboeken van een automatische incasso, is de eerste stap om contact op te nemen met je bank. Bij de meeste banken bieden kan je online of in een app bankieren, waar je gemakkelijk transacties kunt bekijken en beheren. Door de betreffende incasso en de details hiervan op te zoeken achterhaal je de datum, het bedrag en de begunstigde van de incasso.

Stap 2: Dien een verzoek in voor terugboeking
Als je een geldige reden hebt om een automatische incasso terug te boeken, kun je bij de meeste banken online een verzoek indienen om de transactie terug te boeken. Dit proces kan variëren van bank tot bank, dus volg de instructies van jouw bank. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie verstrekt, zoals de reden voor de terugboeking en eventuele ondersteunende documentatie.

Stap 3: Informeer de vereniging
Het is belangrijk om de vereniging op de hoogte te stellen van de terugboeking. Dit stelt hen in staat om het probleem te onderzoeken en eventuele fouten te corrigeren. Communiceer duidelijk met de vereniging en deel alle relevante details, zodat ze op de hoogte zijn van de situatie.

Conclusie
Het terugboeken van een automatische incasso kan nodig zijn in bepaalde situaties. Het is belangrijk om hierbij de juiste stappen te volgen. Vergeet niet dat er regels en richtlijnen zijn die van toepassing kunnen zijn, het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de voorwaarden van je bank en de vereniging. Het doel is om het proces soepel en efficiënt te laten verlopen, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost.

Als vereniging wil je terugboekingen van automatische incasso’s zoveel mogelijk voorkomen. Door leden flexibiliteit in betalingen en betaalmethoden te bieden verklein je deze kans. ClubCollect kan hierbij helpen. ClubCollect biedt geautomatiseerde oplossingen voor contributie-inning. Hierdoor bespaar je niet alleen kostbare tijd en moeite, het geeft leden ook de mogelijkheid contributies gemakkelijk te betalen via een gebruiksvriendelijk online platform. Dit kan bijdragen aan een positieve ervaring en kan leden aanmoedigen om tijdig te betalen.

Je kunt hier meer lezen over de mogelijkheden van ClubCollect voor het innen van de contributie. Wil je direct in contact komen met ons, kun je hier je gegevens achterlaten. We nemen binnen één werkdag contact met je op en bespreken direct wat de voordelen voor jouw vereniging zijn!

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse