Welke fiscale gevolgen zijn er verbonden aan het innen van contributie?

Contributie is een belangrijke inkomstenbron voor verenigingen, stichtingen en andere ledenorganisaties. Deze inkomsten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het financieren van de activiteiten, het onderhouden van de accommodatie of het aanschaffen van nieuwe materialen. Als organisatie moet je wel rekening houden met de fiscale gevolgen van het innen van contributie. En hoe zit het met contributie en BTW? In dit blog bespreken welke fiscale gevolgen verbonden aan zijn het innen van contributie.

BTW-plichtig
Als eerste moet er gekeken worden of de organisatie BTW-plichtig is. Dit is namelijk van invloed op de hoogte van de inkomsten die de organisatie heeft vanuit contributie. Een groot gedeelte van de verenigingen en ledenorganisaties is vrijgesteld van BTW. Hier je kun je meer over lezen in een eerdere blog.

Hierna is het belangrijk om een goed beeld te hebben de verwachte uitgaven. Op basis hiervan kan er een duidelijk financieel plan worden opgesteld en de kosten van de contributie eventueel worden aangepast?. Het is aan te raden om hierin te beschrijven hoeveel contributie er wordt verzameld en hoe deze precies gebruikt gaat worden.

Boekhouding
Als de contributie binnenkomt, moet deze verwerkt worden in de boekhouding. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Dit kan per factuur of in zijn geheel. Het is belangrijk om deze inkomsten apart te houden van andere inkomsten, zoals giften, subsidies, sponsorinkomsten of verkoopopbrengsten. Dit heeft te maken met mogelijke BTW op contributie wat verrekend moet worden. Het is dus ook belangrijk dat een duidelijk overzicht wordt bijgehouden waarin dit gescheiden is. Hiermee houd je niet alleen inzicht in de financiën, maar ook het doen van de belastingaangifte wordt gemakkelijker.

Het innen van contributie brengt fiscale gevolgen met zich mee. In dit blog hebben we besproken welke stappen er doorlopen moeten worden om dit zo goed mogelijk te regelen. Voor verenigingen en ledenorganisaties begint dit bij het bepalen van de BTW, om hierna de inkomsten te verwerken in de boekhouding. Door hier goed mee om te gaan, behoud je zowel overzicht als gemak bij het doen van belastingaangifte.

Het ClubCollect systeem zorgt ervoor dat de contributie-inning soepel verloopt. Voor de boekhouding heeft ClubCollect een samenwerking met e-Boekhouden. Dit boekhoudprogramma sluit perfect aan op ClubCollect, waardoor het gemakkelijk wordt om de contributie goed te verwerken. Via deze link kun je een gratis account aanmaken en eens rondkijken. De kosten hiervoor zijn € 9,50 per maand en via de link krijg je drie maanden gratis!

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse