Welke manieren zijn er om contributie te innen voor een vereniging?

Contributie innen is cruciaal voor verenigingen. Dit vormt namelijk één van de grote inkomstenbronnen voor een vereniging. Het is dan ook belangrijk om de contributie elk jaar op tijd te innen, zodat de vereniging haar financiën op orde kan houden. Maar welke manieren zijn er voor contributie innen en hoe regel je dit? In dit blog geven we je dan ook graag antwoord op de vraag: Welke manieren zijn er om contributie te innen voor een vereniging.

Automatische incasso
We beginnen dan ook bij een vaak voorkomende manier van contributie innen: de automatische incasso. Dit is een efficiënte en gemakkelijke manier om de contributie te innen, aangezien de contributie automatisch wordt afgeschreven van de rekening van het lid. Om dit te regelen heb je een aantal dingen nodig: een (digitale) machtiging van het lid, een contract bij de bank om automatische incasso’s uit te voeren (hierbij zijn limieten voor bijvoorbeeld aantal batches, aantal incasso’s en maximale bedrag van deze incasso’s) en een SEPA-bestand wat je bij de bank aanlevert elk jaar of elk termijn, afhankelijk van de afspraken binnen een vereniging. Let wel op, leden hebben tot 60 dagen de tijd om het bedrag te storneren. Deze leden moeten dan bellen, e-mailen, whatsappen of nogmaals moeten incasseren om alsnog ervoor te zorgen dat de contributie betaald wordt.

Handmatige overschrijving
Een andere manier van contributie innen is via een overschrijving. Vanuit de vereniging wordt er een verzoek tot betaling of een factuur gestuurd. De leden moeten de contributie handmatig overmaken. Dit vereist wel meer tijd en energie van de vereniging, omdat er handmatig een overzicht moet worden gemaakt met wie er wel en wie nog niet betaald hebben. De leden die nog niet hebben betaald, moeten opgevolgd worden om alsnog ervoor te zorgen dat de contributie betaald wordt.

Digitale betaalmethode
Sommige verenigingen kiezen ervoor om contributie-inning te doen via een digitale betaalmethode, zoals iDEAL, PayPal of Bancontact. Dit is een gemakkelijke manier voor de leden om de contributie te betalen. Vaak moet er wel nog handmatig een overzicht gemaakt worden wie wel en wie nog niet hebben betaald. Ook moet je er rekening mee houden dat, om dit te regelen, er vaak technische kennis vereist is om een betalingsprovider te koppelen.

Uitbesteden
Een andere optie is om het contributie innen uit te besteden aan een incassobureau. Dit maakt het voor jullie als vereniging gemakkelijk, aangezien jullie minder administratieve lasten hebben. Denk wel goed na over de gevolgen hiervan. Het gebruiken van een incassobureau kan door leden als vervelend worden ervaren en er zijn vaak hoge kosten verbonden aan het uitbesteden hiervan.

Combinatie
Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van verschillende manieren te hebben. De volgende situatie zou namelijk goed kunnen: een gedeelte per automatische incasso, een gedeelte in één keer en een gedeelte in termijnen, een gedeelte per overschrijving en een gedeelte per iDEAL. Het aanbieden van een combinatie oplossing en zorgen dat je een goed overzicht behoudt, zorgt wel voor extra werk voor de vereniging.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende manieren mogelijk om de contributie te innen voor jullie vereniging. Iedere vereniging is anders, dus bedenk goed welke manier of manieren er het beste bij jullie vereniging en situatie passen. Elke manier heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Bij ClubCollect is het mogelijk om gebruik te maken van de gewenste manier(en) van contributie innen. Meer weten over alle mogelijkheden binnen ClubCollect? Lees hier hoe wij helpen om contributie innen zo gemakkelijk mogelijk te maken, ook na het verzenden!

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse