Welke manieren zijn er om contributie te innen voor een vereniging?

Het innen van contributie is cruciaal voor verenigingen. Dit vormt namelijk één van de grote inkomstenbronnen voor een vereniging. Het is dan ook belangrijk om de contributie elk jaar op tijd te innen, zodat de vereniging haar financiën op orde kan houden. Maar welke manieren zijn er dan om de contributie te innen en hoe regel je dit? In dit blog geven we je dan ook graag antwoord op de vraag: Welke manieren zijn er om contributie te innen voor een vereniging.

Automatische incasso
We beginnen dan ook bij een vaak voorkomende manier om de contributie te innen: de automatische incasso. Dit is een efficiënte en gemakkelijke manier om de contributie te innen, aangezien de contributie automatisch wordt afgeschreven van de rekening van het lid. Om dit te regelen heb je een aantal dingen nodig: een (digitale) machtiging van het lid, een contract bij de bank om automatische incasso’s uit te voeren (hierbij zijn limieten voor bijvoorbeeld aantal batches, aantal incasso’s en maximale bedrag van deze incasso’s) en een SEPA-bestand wat je bij de bank aanlevert elk jaar of elk termijn, afhankelijk van de afspraken binnen een vereniging. Let wel op, leden hebben tot 60 dagen de tijd om het bedrag te storneren. Deze leden moeten dan moeten bellen, e-mailen, whatsappen of nogmaals moeten incasseren om alsnog ervoor te zorgen dat de contributie betaald wordt.

Handmatige overschrijving
Een andere manier om contributie te innen is via een overschrijving. Vanuit de vereniging wordt er een verzoek tot betaling of een factuur gestuurd. De leden moeten de contributie handmatig overmaken. Dit vereist wel meer tijd en energie van de vereniging, omdat er handmatig een overzicht moet worden gemaakt met wie er wel en wie nog niet betaald hebben. De leden die nog niet hebben betaald, moeten opgevolgd worden om alsnog ervoor te zorgen dat de contributie betaald wordt.

Digitale betaalmethode
Sommige verenigingen kiezen ervoor om de contributie te innen via een digitale betaalmethode, zoals iDEAL, PayPal of Bancontact. Dit is een gemakkelijke manier voor de leden om de contributie te betalen. Vaak moet er wel nog handmatig een overzicht gemaakt worden wie wel en wie nog niet hebben betaald. Ook moet je er rekening mee houden dat, om dit te regelen, er vaak technische kennis vereist is om een betalingsprovider te koppelen.

Uitbesteden
Een andere optie is om de contributie-inning uit te besteden aan een incassobureau. Dit maakt het voor jullie als vereniging gemakkelijk aangezien jullie minder administratieve lasten hebben. Denk wel goed na over de gevolgen hiervan. Het gebruiken van een incassobureau kan door leden als vervelend worden ervaren en er zijn vaak hoge kosten verbonden aan het uitbesteden hiervan.

Combinatie
Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van verschillende manieren te hebben. De volgende situatie zou namelijk goed kunnen: een gedeelte per automatische incasso, een gedeelte in één keer en een gedeelte in termijnen, een gedeelte per overschrijving en een gedeelte per iDEAL. Het aanbieden van een combinatieoplossing en zorgen dat je een goed overzicht behoud, zorgt wel voor extra werk voor de vereniging..

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende manieren mogelijk om de contributie te innen voor jullie vereniging. Iedere vereniging is anders, dus bedenk goed welke manier of manieren er het beste bij jullie vereniging en situatie passen. Elke manier heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Bij ClubCollect is het mogelijk om gebruik te maken van de gewenste manier(en) om de contributie te innen. Meer weten over alle mogelijkheden binnen ClubCollect? Lees hier hoe wij helpen om contributie innen zo gemakkelijk mogelijk maken, ook na het verzenden!

Share: