Het geheim van een succesvolle crowdfundingsactie

Honderden, duizenden of soms wel tienduizenden euro’s worden opgehaald met virale crowdfundingsacties. Donateurs uit de regio, het hele land, of de hele wereld worden geraakt door een verhaal of doel en willen graag hun steentje bijdragen. Een bekende recente actie is de crowdfundingsactie voor Mevrouw Neufeglise, eigenaresse van een Primera filiaal en slachtoffer van de avondklok-rellen en -plunderingen in Den Bosch. Binnen 2 dagen was al meer dan €100.000 euro opgehaald. Maar wat is het geheim achter een succesvolle crowdfundingsactie? ClubCollect biedt middels Forms alle benodigde ingrediënten voor een geslaagde crowdfundingsactie. Het recept lees je in onderstaand blog.

Crowdfundingsactie aanmaken
Voordat geld ingezameld kan worden, is er werk op de achtergrond nodig. Het globale idee voor de crowdfundingsactie is er, maar de fijne details moeten nog uitgewerkt en vormgegeven worden. In het GIFje hieronder is te zien hoe je in grote lijnen de crowdfundingsactie aanmaakt in ClubCollect.

In het gehele proces van het aanmaken zijn er een paar stappen waarbij je goed moet stilstaan. Wanneer je voldoende aandacht besteedt de volgende elementen zal de kans op een succesvolle crowdfundingsactie zeker toenemen!

Pakkende titel
De titel is het trademark van de campagne. Het is de naam die gecommuniceerd wordt bij het verspreiden van de actie en dus het eerste wat mensen zien of horen. Door je titel compact maar duidelijk te houden kun je meteen de aandacht trekken. Daarbij is het ook belangrijk dat het primaire doel waarvoor geld wordt opgehaald meteen duidelijk is.

Duidelijke omschrijving
Naast een titel, is het ook belangrijk dat je de aard van de actie uitlegt. Beschrijf wat de oorzaak van het probleem is. Waarom is de actie opgezet, wat gebeurt er met de donaties en wat wil je met de actie bereiken? Hierover moet je potentiële donateurs informeren.

Adequate vormgeving
Met vormgeving bedoelen we het uiterlijk van de actie. Bij het opzetten van de actie is het verstandig een stijl te gebruiken die overeenkomt met de stijl van de organisatie waar je de actie voor maakt. Dat wil zeggen: laat je logo terugkomen, gebruik de kleuren van de organisatie en gebruik indien relevant passende afbeeldingen en tekst. Denk bij de vormgeving ook aan de doelgroep van de actie en stem de vormgeving (en titel en beschrijving) hierop aan, zo kom je beter op hetzelfde level als je doelgroep.

Vraag meer dan alleen een donatie
Data is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het relatie- en acquisitiebeleid van organisaties. Het kan dan ook handig zijn om naast een naam en e-mailadres meer data te vragen van de donateurs. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar e-mailvoorkeuren of andere algemene interesses. Met behulp van deze data zou je op een ander moment de donateurs opnieuw kunnen benaderen voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden. Natuurlijk moet het voor de donateur zelf aan te geven zijn of hij/zij gegevens wil achterlaten en of deze gebruikt mogen worden voor andere doeleinden.

Klik hier om meteen een crowdfundingsactie te starten!


Crowdfundingsactie verspreiden
Wanneer de crowdfundingsactie eenmaal is aangemaakt, is het zaak om deze te verspreiden. Des te meer mensen de actie voorbij zien komen, des te beter natuurlijk. En het meeste publiek bereik je door de actie te delen op veel verschillende kanalen. Wees hierin creatief en denk verder dan alleen verschillende sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en Instagram. Plaats de actie op de website van de organisatie, benoem hem in de nieuwsbrief, stuur een mailing naar alle klanten/leden. Ook is het verstandig om de actie op de locatie van de organisatie terug te laten komen. Een tip hierbij is om de link te verwerken in een QR-code, zodat je deze kan uitprinten op A4’tjes en deze kan ophangen op de locatie. Om je crowdfundingsactie tot een succes uit te laten groeien, is het verstandig om alles uit de kast te halen om zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Laten we nog even doorgaan over het bereiken van mensen. Ideaal zou zijn als je donateurs kunt inzetten als ambassadeurs. Dat wil zeggen, dat donateurs zelf de actie delen met hun netwerk. Om ze zover te krijgen, moet je ze niet alleen triggeren, maar ook de drempel verlagen om de actie te delen. Beide kun je bereiken met een gepersonaliseerd bevestigingsscherm. Dit is het scherm waar donateurs op belanden na het doen van een betaling. Bedank de donateur hier persoonlijk, geef ze een consumptiemunt of geef ze een kortingscode voor een volgende bestelling, maar geef ze in ieder geval iets, om zo bij de donateur het gevoel van noodzaak om iets terug te doen voor de organisatie te verhogen. Daarnaast is het zeker aan te raden om op het bevestigingsscherm knoppen toe te voegen, waarmee de donateur in één klik de actie kan delen op zijn/haar eigen social media, om zo de drempel te verlagen om de actie te delen.

Voortgang visualiseren
Wanneer je een crowdfundingsactie hebt opgestart, verspreid, en je ook al donaties hebt ontvangen, is het belangrijk om de donateurs (en potentiële donateurs) op de hoogte te houden van de voortgang. Je kunt op dezelfde kanalen als waar je de actie op hebt verspreid, foto’s plaatsen van wat er tot nu toe met het geld is gedaan. Mensen zien dan dat doneren écht helpt. Dit zou potentiële donateurs kunnen triggeren om ook een donatie te doen, en de mensen die al gedoneerd hebben zien hierdoor wat er met hun geld gebeurd en zien dat het een goede investering was.

Widget
Een andere manier om de voortgang te visualiseren, is door middel van een live update over de stand van zaken. Hoeveel is er in totaal al gedoneerd en hoeveel mensen hebben hun steentje bijgedragen aan de actie? Hoeveel geld is er nog nodig totdat het gestelde doel is behaald? Dit allemaal is mogelijk met de “widget” van ClubCollect. Deze “widget” is een interactieve, visuele toepassing waarmee je in één oogopslag kan zien wat de huidige status van de actie is.

De supportersvereniging van professionele voetbalclub Feyenoord Rotterdam heeft ook al gebruik gemaakt van deze widget, bij het verkopen van de stoeltjes in de kuip. Zij hebben hier in de voortgang het aantal verkochte stoelen staan, maar het is ook mogelijk om hier het tot dan toe opgehaalde geldbedrag neer te zetten.

Voor een succesvolle crowdfundingsactie is het cruciaal om deze professioneel op te zetten, te verspreiden en te onderhouden. ClubCollect biedt hiervoor verschillende mogelijkheden middels ClubCollect Forms. Maar niet alleen voor crowdfundingsacties is Forms geschikt, ook voor onder andere het organiseren van evenementen, verzamelen van aanmeldingen, verkopen van producten en ontvangen van overige betalingen is ClubCollect Forms goed te gebruiken. Ook voor deze doeleinden zullen in de nabije toekomst blogs en webinars op onze website worden geplaatst, houdt deze dus goed in de gaten!

Voor het aanmaken van een crowdfundingsactie is het noodzakelijk om een ClubCollect-account aan te maken. Dit kan kosteloos via onderstaande knop:

Klik hier om gratis een ClubCollect-account aan te maken


Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse