Als het gaat om incassocontracten ervaren veel organisaties tegenwoordig de uitdaging om deze aan te vragen of de limieten te wijzigen. Er komen namelijk steeds meer regels over incassocontracten en ook banken zijn een stuk voorzichtiger. De afgelopen is het aantal fraudezaken namelijk gestegen. Hierdoor zijn ze erg strikt in het afgeven en wijzigigen van contracten. Voor een vereniging is een wijziging juist iets wat nodig is om te kunnen bestaan. Zo kan een vereniging zijn gegroeid in het aantal leden, waardoor er een contract met hogere limieten nodig is. Of heeft de vereniging het afgelopen jaar minder batches en incasso’s gedraaid, waardoor de bank de limieten heeft teruggeschroefd. Kom je als vereniging weer terug op het “normale” niveau, moet het limiet dan ook weer terug naar eerst. Helaas reageren banken vaak langzaam, waardoor de incasso’s vertraging oplopen. Veel verenigingen versturen dan diverse batches, verspreid over een aantal periodes, om toch bij alle leden de contributie te innen.
In dit blog onderzoeken we de traditionele benaderingen van incassocontracten, hoe ze werken, en introduceren we een ideale oplossing waar je zonder een incassocontract toch ongelimiteerd incasso’s kunt draaien - ClubCollect.
Wat is een incassocontract?
Een incassocontract, oftewel een incasso-overeenkomst, is een contract dat je als organisatie afsluit bij een bank. Je kunt dit incassocontract gebruiken om openstaande facturen per automatische incasso te incasseren. Dit is een vaak gebruikt middel om bijvoorbeeld abonnementen en contributies te innen bij verenigingen. In elk incassocontract staan een aantal limieten benoemd. Denk hierbij aan limieten bij het aantal incassobatches per jaar, de hoeveelheid incasso in zo’n batch en het maximale bedrag per incasso of per batch. Verder is het ook verstandig om rekening te houden met het administratieve gedeelte. Je kunt in jouw rekeningoverzicht zien of incasso’s voltooid zijn. Ook worden eventuele terugboekingen van deze incasso aangegeven. Vaak houden organisaties daarom een overzicht bij van de succesvolle en mislukte incasso's. Deze zogeheten storneringen kun je dan handmatig opvolgen om te proberen het geld alsnog te incasseren.
Hoe werkt het aanvragen van een incassocontract?
Het aanvragen van een traditioneel incassocontract kan een tijdrovend proces zijn. De banken geven namelijk niet zomaar een incassocontract af, ze willen precies weten waarom je deze nodig hebt. Van organisaties wordt verlangd om verschillende documentatie aan te leveren, daarna is het wachten op goedkeuring. Wordt de aanvraag goedgekeurd, moet je als organisatie rekening houden met strikte limieten. Denk hierbij aan limieten voor het aantal batches, aantal incasso’s, hoogte van de incasso’s en totaalbedrag van de batches. Dit kan leiden tot vertragingen en extra administratieve lasten.
Kosten bij incassocontract:
Naast de tijd die gemoeid is met het aanvragen, brengt een incassocontract ook kosten met zich mee. Deze kosten variëren per bank, maar kunnen bestaan uit initiële aanmeldingskosten, maandelijkse vergoedingen (bij sommige banken zijn verenigingen hiervan vrijgesteld), kosten per: machtiging van incassant, batch, uitgevoerde incasso en per stornering. Ook handig om te weten: bij sommige banken kan je alleen voor Nederlandse bankrekeningnummers incasso’s aanbieden. Bij andere banken kan je ook voor buitenlandse rekeningnummers een incasso aanbieden, maar hier gelden variabele kosten voor.
Geen incassocontract nodig bij ClubCollect:
In tegenstelling tot de traditionele benadering biedt ClubCollect een innovatieve oplossing die organisaties bevrijdt van de noodzaak van een incassocontract. Met ClubCollect kunnen organisaties incasso's uitvoeren zonder zich zorgen te hoeven maken over complexe overeenkomsten en limieten. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een betalingsverwerker, pay.nl, welke ongelimiteerd batches en incasso’s kan verwerken. Daarnaast is ook het proces vereenvoudigd, efficiënt en vrij van verborgen kosten.
Bij ClubCollect is het incasseren van openstaande bedragen gestroomlijnd en transparant. Organisaties profiteren van flexibiliteit en gemak doordat er geen limieten zijn binnen hun overeenkomst. Je kunt dus ongelimiteerd batches en incasso’s aanmaken. Daarnaast doet het systeem veel zaken automatisch: er wordt real-time bijgehouden bij wie de incasso is gelukt en bij wie niet. Ook gaat het systeem er middels geautomatiseerde herinneringen achteraan als een incasso niet lukt. Dit scheelt weer handmatig werk voor jou.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek vandaag nog de voordelen van ClubCollect en neem afscheid van de complexiteit van traditionele incassocontracten.
Nieuwsgierig naar meer? Lees dan ook:
Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?
Vraag vrijblijvend
meer informatie
aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!
Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.
- Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
- Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
- Alles in één overzichtelijk systeem
- Meer gemak én service voor de leden
- Ruim 10 jaar ervaring
Gerrit-Jan Steenbergen
Supportersvereniging Vitesse