Kunnen sportverenigingen compensatie krijgen voor de gestegen energieprijzen?

Een belangrijke gebeurtenis in 2022 is het stijgen van de energieprijzen. Door de Coronacrisis en de situatie in Oekraïne zijn de prijzen voor gas en stroom echt door het dak geschoten.

Het stroomtarief lag al jaren rond de €0,20 per kWh en is eind 2022 geëindigd rond €0,85. Op dit moment is de gemiddelde stroomprijs €0,74 per kWh. Dit betekent dat als je het tarief vóór Corona vergelijkt met het huidige tarief, er een stijging van 270% is.

Ook de gasprijs is erg gestegen. Waar je in 2021 gemiddeld €0,80 kwijt was voor 1 m³ gas, steeg dit in september 2022 zelfs naar €3,93 per m3. Gelukkig is de gemiddelde gasprijs op dit moment wel iets gedaald, naar €2,64 om precies te zijn. Ondanks deze daling, is dit alsnog een stijging van 230%.

Voor veel verenigingen zijn de gestegen energiekosten een hoofdpijndossier: gaan ze dit doorrekenen naar de leden, welke in de privésfeer al te maken met allerlei stijgende kosten, of worden er geprobeerd deze gestegen kosten op een andere manier te dekken?

Tegemoetkomingen
Om sportverenigingen niet (letterlijk) in de kou te laten staan, zijn er meerdere overheidsmaatregelen getroffen om de clubs een handje te helpen.

Prijsplafond voor kleingebruikers
Veel sportverenigingen en -accomodaties hebben een “kleinverbruikaansluiting”. Dit is een aansluiting van 3x80 Ampère tot 100.000 kWh. Voor deze verenigingen geldt het prijsplafond van 2023 wat betreft de energiekosten. Dit betekent dat er tot een bepaald gebruik de normale energieprijs wordt betaald. Komt het gebruik boven deze grens, geldt er een korting.

TEK-regeling
Voor sportverenigingen en -accomodaties die veel energie gebruiken, zoals ijsbanen, voetbalverenigingen, hockeyclubs en fitness centra, is er een aparte regeling opgesteld. Deze regeling wordt de TEK-regeling genoemd. Deze regeling houdt in dat je als organisatie subsidie kunt krijgen voor 50% van de meerkosten van energie. Een van de voorwaarden hierbij is dat de energiekosten meer dan 7% van de jaaromzet bedragen. Ook geldt er een maximumbedrag van deze subsidie van €160.000. Deze regeling wordt nog uitgewerkt en is hopelijk in het tweede kwartaal van 2023 definitief.

Noodvoorziening
Het kan gebeuren dan een amateursportvereniging niet voor het prijsplafond en de TEK-regeling in aanmerking komt. Om ervoor te zorgen dat deze clubs niet buiten de boot vallen, wordt er vanuit de overheid een noodvoorziening gereserveerd van zes miljoen euro. Helaas is deze noodvoorziening nog niet definitief en wordt deze ook in het tweede kwartaal van 2023 verwacht. Clubs met acute nood kunnen het beste contact opnemen met de gemeente om te kijken naar een oplossing op korte termijn.

Extra steun openbare zwembaden
Ondanks de extra regelingen, zijn deze voor openbare zwembaden niet voldoende. Dit komt door de grote oppervlakte welke dag in, dag uit, verwarmd moet worden. De overheid heeft voor deze openbare zwembaden een potje van 207 miljoen euro vrijgemaakt. Dit geld gaat via de gemeenten naar de zwembaden en vergoedt een deel van de meerkosten op energie. Deze regeling wordt aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 verwacht.

Gemeentefonds
Naast al deze regelingen krijgen alle gemeenten en provincies een extra bijdrage van 300 miljoen euro voor de gemeentefondsen. Met dit gemeentefonds moeten gemeenten maatschappelijke voorzieningen ondersteunen. Deze extra bijdrage vanuit de overheid zou dus door de gemeenten gebruikt kunnen worden om een gedeelte van de energiekosten te dekken voor de plaatselijke sportverenigingen en -accommodaties.

ClubCollect
Er kan in het aanvragen en het verdere traject rondom deze regelingen veel tijd voor jou als bestuurder. Tijd die voor jou als bestuurder erg kostbaar is, zeker aangezien de meeste bestuurders dit op vrijwillige basis doen. De tijd die je kwijt bent aan het aanvragen van deze regelingen, kan bijvoorbeeld niet worden gestoken in de andere inkomstenstromen.

Met ClubCollect ondersteunen we al meer dan 1700 verenigingen om inkomstenstromen als contributie innen, sponsoring en andere inkomsten op de automatische piloot te zetten. Hierdoor houd jij als bestuurder meer tijd over voor bijvoorbeeld het aanvragen van deze energieregelingen. Door hier te klikken, lees je meer over onze oplossingen.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse