Maatwerk versus standaardisatie in contributie-inning: Een dilemma voor verenigingen

Bijna elke vereniging kent dit dilemma wel: Willen we maatwerk aanbieden voor leden wat betreft de contributiebetaling of hebben we één methode en zijn er geen uitzonderingen mogelijk? Of gaan we toch voor een combinatie van beide?

In dit blog behandelen we de drie opties en kijken we naar de voor- en nadelen van elke optie. Dit kan je helpen om een beter overwogen keuze te maken.

Maatwerk bij contributie innen
Dit betekent dat de leden op verschillende manieren de contributie kunnen betalen.Denk hierbij aan het ineens, in termijnen, via handmatige overschrijving, automatische incasso of digitaal betalen met bijv. iDEAL of creditcard. Het voordeel van maatwerk is dat de vereniging beter kan meebewegen met de behoeften van de leden. Het nadeel van maatwerk is echter dat dit veel administratief werk met zich meebrengt. Alle gemaakte afspraken moeten genoteerd worden en je moet tussentijds handmatig een overzicht bijhouden om ervoor te zorgen dat iedereen wel betaalt. Maatwerk is fijn voor de leden, maar voor de vereniging kan dit de contributie-inning juist complexer maken en meer tijd en geld kosten.

Standaardisatie bij contributie innen
Recht tegenover maatwerk staat standaardisatie. De vereniging kiest een mogelijkheid voor het betalen van de contributie en verder zijn er geen uitzonderingen mogelijk. Vaak voorkomende opties van het betalen van de contributie zijn betaling in één keer, in vier keer en per maand per automatische incasso. Hier kunnen nog wat haken en ogen aan zitten, bijvoorbeeld leden die niet per automatische incasso willen betalen en leden in het buitenland. Het voordeel van standaardisatie bij contributie innen is dat het de administratie van de vereniging vereenvoudigt en mogelijk tijd en geld bespaard ten opzichte van maatwerk. Het nadeel hiervan is dat het minder voldoet aan de individuele behoeften van leden. Zij kunnen niet altijd op de manier betalen die voor hen het meest geschikt is. Het kan dan gebeuren dat leden slechter of niet betalen.

Combinatie maatwerk en standaardisatie
Er is ook een combinatie van maatwerk en standaardisatie mogelijk. De vereniging zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om de leden de optie te geven om of in één keer, of per kwartaal te betalen. Of alle leden het liefst per automatische incasso betalen, maar dat een lid op aanvraag een factuur krijgt om deze handmatig te betalen. Op deze manier is er toch enige administratieve verlichting voor de vereniging en ook een tegemoetkoming voor de leden.

Voor elke optie ClubCollect
Door de legio mogelijkheden voor het innen van de contributie, ontstond een wens naar een eenvoudig systeem dat zowel maatwerk als standaardisatie en een combinatie van beide ondersteunt.

ClubCollect is opgericht om penningmeesters in deze wens te kunnen voorzien. Kies zelf hoe je je contributie-inning inricht; ga je voor maatwerk, waarbij leden zelf de manier van betalen kiezen; ga je voor standaardisatie en kies je als vereniging hoe leden betalen of bied je een combinatie aan? Het systeem heb je, ongeacht je keuze, weinig administratief werk en wordt het geautomatiseerd naar jouw wensen. Dit bespaart veel handmatig werk, tijd en mogelijk ook geld. Naast dat het zelf kiezen van de betaalmethode een prettigere ervaring voor leden is, leidt het aanbieden van meerdere betaalopties tot meer succesvolle betalingen.

Benieuwd hoe dit er voor jouw vereniging uit zou kunnen zien? Neem gerust contact met ons op! We bespreken jouw wensen en geven een vrijblijvende rondleiding door het ClubCollect systeem.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse