Welke subsidies zijn er voor sportverenigingen?

In deze tijd van economische uitdagingen en budgetbeperkingen zoeken verenigingen vaak naar manieren om financieel gezond te blijven. Een overweging hierbij is het benutten van subsidies die beschikbaar zijn voor sportverenigingen. In dit blog verkennen we de diverse subsidies die verenigingen kunnen helpen. Naast lokale en nationale subsidies, bekijken we nog een drietal subsidies voor sportverenigingen.

Lokale overheidssteun
Lokale overheden begrijpen het belang van sportverenigingen in de gemeenschap en bieden vaak financiële ondersteuning. Dit kan variëren van directe subsidies tot belastingvoordelen. Als vereniging dien je de lokale regelgeving te onderzoeken en contact op te nemen met gemeentelijke instanties. Zo kom je te weten welke mogelijkheden beschikbaar zijn. Zoals de subsidie voor sportverenigingen in Enschede.

Provinciale en nationale fondsen
Naast lokale steun zijn er ook provinciale en nationale fondsen die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van sportverenigingen. Deze fondsen kunnen subsidies verstrekken voor infrastructuurverbeteringen, programma-uitbreidingen en zelfs talentontwikkeling. In Nederland kan de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) bijvoorbeeld subsidies verstrekken aan sportverenigingen. Deze subsidies zijn vaak gericht op specifieke doelen, zoals het bevorderen van sportparticipatie binnen de gemeenschap of het ontwikkelen van talent.

BOSA subsidie
De BOSA subsidie (Brede Regeling Combinatiefuncties Sportverenigingen) is specifiek gericht op sportverenigingen en heeft als doel het stimuleren van het aanbieden van breedtesportactiviteiten. Deze subsidie is bedoeld om de inzet van combinatiefuncties binnen sportverenigingen te financieren. Combinatiefuncties betreffen het combineren van taken op het gebied van training, wedstrijdbegeleiding, en bijvoorbeeld buurtsportcoaching.

Verenigingen kunnen met de BOSA subsidie een bijdrage ontvangen voor de kosten van deze combinatiefuncties. Het doel is om de sportparticipatie te vergroten, sportaanbod te diversifiëren en de maatschappelijke rol van sportverenigingen te versterken.

SDE++ subsidie
In tegenstelling tot de BOSA subsidie, richt de SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) zich niet specifiek op sportverenigingen, maar op projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Deze subsidie is gericht op het stimuleren van duurzame energieproductie en het verminderen van CO2-uitstoot.

Verenigingen kunnen in aanmerking komen voor SDE++ subsidie als ze investeren in duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, windturbines, of andere hernieuwbare energieprojecten. Hoewel het niet direct sportgerelateerd is, kan het gebruik van deze subsidie verenigingen helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd energiekosten te verlagen.

ISDE subsidie
De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is gericht op het stimuleren van investeringen in duurzame energie en energiebesparende maatregelen voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Voor sportverenigingen betekent dit dat ze subsidie kunnen aanvragen voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

De ISDE subsidie is ontworpen om de overgang naar duurzame energie te bevorderen en helpt verenigingen om te investeren in energiezuinige technologieën. Het doel is niet alleen kostenbesparing, maar ook het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van de energie-efficiëntie.

Conclusie
Het financiële landschap voor sportverenigingen kan uitdagend zijn, maar er zijn diverse subsidies beschikbaar om te helpen bij het overwinnen van financiële obstakels. Door samen te werken met lokale overheden kunnen verenigingen een solide financiële basis creëren. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden voor elke subsidie zorgvuldig te onderzoeken en contact op te nemen met relevante instanties voor begeleiding bij de aanvraagprocedure.

ClubCollect staat klaar om te helpen bij het beheer van financiën. Met de geautomatiseerde oplossingen van ClubCollect heb je amper werk aan ledenadministratie en inkomstenbeheer, waardoor je tijd overhoudt voor andere zaken, zoals subsidies aanvragen en optimaal benutten. Wat betekent: onderaan de streep meer winst voor de vereniging. Benieuwd wat ClubCollect voor jouw vereniging kan betekenen? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse