Oprichten van een stichting, wat heb je nodig?

Of het nu gaat om het ondersteunen van lokale gemeenschappen, het bevorderen van cultuur of het aanpakken van sociale kwesties, een stichting biedt de juridische structuur om deze doelen te realiseren. In dit blog verkennen we de essentiële stappen en benodigdheden voor het oprichten van een stichting

Wat is een stichting?
Een stichting is een organisatie zonder winst als doel. Het doel is het nastreven van maatschappelijke, sociale of ideële doelen. Hoewel een stichting wel winst mag maken, dient deze ingezet te worden voor het bereiken van het doel. Gelden komen dan ook voornamelijk uit donaties, leningen, subsidies en erfenissen. En anders dan een vereniging, heeft een stichting geen leden.

Oprichten van een stichting
Voor het starten van een stichting heb je geen minimaal startkapitaal nodig. Dat betekent dat je bij de oprichting geen geld nodig hebt om direct in de stichting te investeren. Wat je wel nodig hebt, is een notaris om een officiële akte met de statuten op te stellen. Deze akte is als het ware de geboorteakte van je stichting. Gemiddeld kost het notariële aspect tussen de € 400,00 en € 1000,00. Daarnaast betaal je de KVK eenmalig € 75,00 om je stichting officieel in te schrijven (2023). Dit zijn dus ongeveer de kosten waar je rekening mee dient te houden bij het oprichten van een stichting. Maar wat komt er verder bij kijken?

1. Doelbepaling en statuten
De doelbepaling van een stichting is de kern, het fundament waarop de hele organisatie rust. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om een duidelijk en specifiek doel te definiëren wat je wilt bereiken. Dit doel is meestal gerelateerd aan maatschappelijke, sociale, of ideële doelen. Bijvoorbeeld, als het doel van de stichting is om onderwijsmogelijkheden te verbeteren, zou de doelbepaling kunnen luiden: "Het bevorderen van toegang tot kwalitatief onderwijs voor minder bevoorrechte gemeenschappen."

De statuten van een stichting zijn de formele juridische documenten die de regels en voorschriften bevatten waaraan de stichting zich moet houden. Ze zijn van cruciaal belang omdat ze de juridische basis van de organisatie vormen. De statuten bevatten:

  • De officiële naam en de plaats waar de stichting is gevestigd.
  • Een uitgebreide beschrijving van het doel en de missie van de stichting.
  • Bestuur en Raad van Toezicht: De samenstelling, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het bestuur en, indien aanwezig, de Raad van Toezicht.
  • De procedures voor het nemen van belangrijke beslissingen binnen de stichting.
  • Regels met betrekking tot de financiën, waaronder het gebruik van winst en de controle op de financiële verantwoording.

2. Bestuurssamenstelling
Een gebalanceerde bestuurssamenstelling met diverse achtergronden en relevante expertise versterkt de stichting en vergroot haar vermogen om effectief te opereren en positieve verandering te bewerkstelligen. Als jouw stichting zich bijvoorbeeld richt op milieubehoud, kan het nuttig zijn om een bestuurslid te hebben met expertise in duurzaamheid, iemand met juridische kennis op het gebied van milieuwetgeving en wellicht een persoon met ervaring in fondsenwerving voor groene initiatieven. Zo brengt elk bestuurslid specifieke vaardigheden mee die bijdragen aan het behalen van de milieudoelen.

3. Financiële planning
Een van de eerste stappen in financiële planning is het bijhouden van een nauwkeurige administratie. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in inkomsten, uitgaven en het algehele financiële welzijn van de stichting.

Een realistisch beeld krijgen van het benodigde budget is essentieel. Dit omvat het identificeren van de kosten voor lopende activiteiten, projecten of programma's, alsmede het plannen voor toekomstige behoeften. Dit is waar de begroting bij komt kijken, deze is als een routekaart voor de financiële reis van de stichting.

Maar, zonder financiële steun, geen financiële planning. Het verkrijgen van financiële steun is vaak een uitdaging, maar moderne hulpmiddelen maken dit proces toegankelijker dan ooit. Crowdfundingplatforms bieden een flexibele manier om financiële steun te verkrijgen, waarbij de stichting haar missie kan delen met een breder publiek en donateurs kunnen bijdragen aan het bereiken van de doelen. Het gebruik van sociale media en online netwerken vereenvoudigt de verspreiding van de boodschap en het aantrekken van steun van diverse bronnen.

4. Juridische procedures en registratie
Bij het oprichten van een stichting komt veel kijken. Er zijn specifieke juridische procedures en registratiestappen die gevolgd moeten worden om ervoor te zorgen dat de stichting officieel en wettelijk erkend wordt. Het juridische landschap kan een doolhof zijn en het is gemakkelijk om te verdwalen in administratieve rompslomp. Daarom is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. Het is een investering in de toekomstige impact en geloofwaardigheid van de organisatie.

Zelf aan de slag
Het starten van een stichting is een avontuur met bijhorende uitdagingen, maar de beloningen zijn de moeite waard. Het vraagt om toewijding, doordachte planning en een goede samenwerking. Blijf voortdurend leren en groeien. Zoek naar oplossingen die aansluiten bij de behoeften van jouw vereniging en maak gebruik van beschikbare hulpbronnen. Het is een voortdurende ontdekkingsreis waarbij je kunt blijven evolueren en je stichting steeds sterker kunt maken.

ClubCollect biedt bijvoorbeeld specifieke diensten voor stichtingen. Door geautomatiseerde oplossingen op gebied van crowdfunding, sponsoren factureren, ticketverkoop en meer, bespaar je als bestuurder veel waardevolle tijd. Maak kennis met onze diensten en ontdek direct hoe ClubCollect jouw stichting kan ondersteunen. Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse