Hoe stel ik een factuur op?

Facturatie is een essentieel aspect voor verenigingen en clubs, omdat het hen in staat stelt om financiële transacties bij te houden en ervoor te zorgen dat leden hun contributies en andere bijdragen op tijd betalen. Een factuur opstellen kan echter een uitdaging zijn als je dit voor het eerst of niet zo vaak doet.

In dit blog gaan we dieper in op hoe je een factuur opstelt voor jouw vereniging, zonder ingewikkelde technische termen en met handige tips.

Basisinformatie voor je factuur
Voordat je begint met een factuur opstellen, is het belangrijk om enkele essentiële gegevens en informatie paraat te hebben. Hier is een lijst van zaken die je nodig hebt:

  • Verenigingsnaam en contactgegevens: vermeld de volledige naam van je vereniging, het officiële adres en relevante contactinformatie, zoals een telefoonnummer en e-mailadres. Dit zorgt ervoor dat de ontvanger weet van wie de factuur afkomstig is en hoe ze je kunnen bereiken.
  • Lidgegevens: vermeld bij elke ontvanger van de factuur hun volledige naam, adres en eventuele lidmaatschapsgegevens, zoals lidmaatschapsnummer. Dit helpt om verwarring te voorkomen en zorgt voor een nauwkeurige identificatie van de ontvanger.
  • Factuurdatum: dit is de datum waarop je de factuur opstelt. Het is noodzakelijk om de factuurdatum op te nemen, omdat dit de vervaldatum van de betaling bepaalt. Dit is ook de datum die je gebruikt voor je eigen administratie.
  • Factuurnummer: elk van je facturen dient een uniek factuurnummer te hebben, bijvoorbeeld "2023-001" voor de eerste factuur van 2023. Dit helpt je bij het organiseren en bijhouden van de financiële administratie. Zo kun je de facturen chronologisch ordenen en archiveren. Daarnaast kun je eenvoudig controleren welke facturen nog openstaan en welke al zijn betaald.
  • Beschrijving van de geleverde diensten of producten: wees zo specifiek mogelijk bij het beschrijven van de geleverde diensten, producten of bijdragen waarvoor je de factuur verstuurt. Dit kan onder andere contributie, lidmaatschapskosten, donaties of andere financiële verplichtingen zijn.
  • Bedrag: vermeld tot slot het totaalbedrag dat je in rekening brengt, inclusief eventuele belastingen.

Tips bij facturen opstellen voor verenigingen
Stel een duidelijke betalingstermijn in: bepaal een specifieke vervaldatum voor de betaling. Een veelvoorkomende termijn is 30 dagen na de factuurdatum. Zorg ervoor dat deze termijn realistisch is en past bij de betalingsgewoonten van je leden.

Lay-out: probeer je factuur zo overzichtelijk mogelijk te houden en onnodige informatie te vermijden. Benoem alleen noodzakelijke elementen, zoals de verenigingsnaam, contactinformatie, factuurnummer, datum, omschrijving van de geleverde diensten of producten, bedrag, en betalingsinstructies. Het moet overzichtelijk zijn met duidelijke lettertypen en een gestructureerde opmaak. Maak het jezelf makkelijk door (online) software en tools te gebruiken.

Factuur verzenden: bepaal de beste manier om de factuur naar je leden te sturen. In de keuze van de verzendmethode is het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van je leden. Het doel is om ervoor te zorgen dat de factuur tijdig aankomt en dat leden deze gemakkelijk kunnen betalen.

Betalingsinstructies: geef duidelijke instructies voor de betaling. Vermeld je bankrekeningnummer, eventuele benodigde referentienummers en de betalingsmogelijkheden die je accepteert, zoals bankoverschrijvingen, iDEAL of PayPal.

Bewaar kopieën: Houd altijd kopieën van verzonden facturen en betalingsbevestigingen bij. Dit is belangrijk voor je eigen administratie om de financiële integriteit van je vereniging te waarborgen en eventuele geschillen effectief op te kunnen lossen.

Vereenvoudig het facturatieproces en betalingsbeheer voor je vereniging!
Facturen opstellen voor je vereniging hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Met de juiste informatie en enkele handige tips kun je dit soepel laten verlopen. Het zorgt ervoor dat je vereniging op een georganiseerde manier financiële transacties kan beheren en de financiële stabiliteit kan behouden.

ClubCollect biedt innovatieve oplossingen die je kunnen helpen bij het automatiseren van facturatie, het opvolgen van betalingen en het behouden van financieel overzicht. Benieuwd hoe ClubCollect jouw vereniging kan ondersteunen? Vraag vrijblijvend een productdemonstratie aan!

Veel succes met het opstellen van je facturen!

Share:

Jij houdt toch ook het liefst tijd over
bij het innen van gelden?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan en ontdek waarom
ruim 1.700 gebruikers je al met succes zijn voorgegaan!

Vul het beveiligde formulier in zodat we binnen één werkdag contact met je op kunnen nemen om je wensen te bespreken. Tijdens de vrijblijvende demo zie je direct hoeveel tijd je kunt besparen met onze oplossing.

  • Bespaar tot 90% van je tijd bij het innen van gelden
  • Te gebruiken i.c.m. elke ledenadministratie
  • Alles in één overzichtelijk systeem
  • Meer gemak én service voor de leden
  • Ruim 10 jaar ervaring

Direct contact? Bel dan naar 085 760 6666.

Onze gebruikers geven ons gemiddeld een:
8,4
Foto van Gerrit Jan Steenbergen - Supportersvereniging Vitesse
“Met ClubCollect zijn we klaar voor de AVG, en hebben we een sterke partner gevonden die ons helpt bij het organiseren van onze ledenadministratie en bij het innen van lidgelden!”

Gerrit-Jan Steenbergen

Supportersvereniging Vitesse